Vanliga Frågor om Hampa

Hampa, menar ni egentligen marijuana? Sånt man blir hög på?

Nej, i våra produkter är det ingen THC (sorry). Detta är industrihampa, även kallad "cannabis" eller "cannabis sativa", en fullt laglig och grovt underskattad Cannabis sort som framförallt har användning som materialråvara och mat. Till skillnad från marijuana som också kallas "cannabis" eller " cannabis sativa" är det omöjligt att bli hög på industrihampa. Tänk er skillnaden mellan en chiliplanta och en paprika planta. Plantorna är av samma växtart som gör att bl.a. bladen ser lika ut. Emmereltid är de av olika släkte vilket gör den ena plantan producerar chilis och den andra, paprikor. Industrihampa och marijuana är av samma växtartde ser lika ut. Likväl är de av olika släkte, det som gör att vår industrihampa producerar och innehåller ämnen som cannabinoider (exempelvis CBD), men inte THC som i marijuana släktet. 

Okej så vad har hampan med miljön att göra?

Plantan är som en kraftfull dammsugare för naturen. Den suger upp oönskade kemiklarier som koldioxid och farliga metaller i marken men låter själva jorden och de goda minneralerna vara kvar. Utöver hampans möjlighet att rengöra jorden motverkar plantan ogräs vilket ger bönderna en bra förberedelse möjlighet att odla ekologiskt frukt och grönt. 

 

Hampaplantan har, beroende på vilken sort och på vilket sätt den odlas, potential att på ett ersätta ett antal  

Varför är det så nyttigt då?

Hampa är nyttigt på lite olika sätt. Om man ser till fröna så får man dels en hög halt fullvärdigt protein, men även en rejäl dos nyttiga fetter. Hampafrön har den högsta halten fleromättade fettsyror av något växtfrö, och ett Omega 3:6 förhållande som är 👌

Utöver detta innehåller alla växtdelar ett brett spektrum av mikro- och fytonäringsämnen.

Men är det inte lite skumt ändå?

Det tycker varken vi eller våra kollegor inom bygg, pappers, jordbruks tyg, kläd, bioplast, mat, dryck och näringsbranchen.    

Sant? Vad mer kan man göra av det?

Det är helt sant. Utöver produkterna som vi erbjuder kan man av industrihampa göra rep, kläder, isolering, trä och mycket mer! Faktiskt har vi i Sverige använt hampa sedan Gustav Vasas tid! 

Vänta, hur länge sade du?

 Runt globen har hampa använts länge. Det sägas att plantan upptäcktes (central asien) (årtal)

STAY UP TO DATE

Submit your email to get updates on products and special promotions.